"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

vineri, 25 mai 2012

Ce s-a ales de predicţiile din 1900 (Partea a II-a)

Iată continuarea predicţiilor prezentate ieri, scrise acum 100 de ani de un fost inginer al Căilor Ferate Americane, John Elfreth Watkins, care a reuşit să anticipeze destul de bine cum vor evolua oamenii, din toate punctele de vedere.

Ce s-a ales de predicţiile din 1900 (Partea a II-a)

Ca să facem o recapitulare, în articolul precedent am prezentat un set de predicţii publicate de John Elfreth Watkins din domenii precum alimentaţie, transport sau evoluţie demografică.
Surprinzător, multe dintre aceste predicţii au fost adevărate, generaţia noastră trăind exact aşa cum şi-a imaginat un simplu om, acum peste 100 de ani.
Hai să parcurgem şi restul predicţiilor inginerului şi să vedem dacă şi acestea se apropie de adevăr sau nu.
Predicţia 16: Nu vor mai exista literele C, X sau Q în alfabetul american, deoarece nu vor mai fi necesare. Limba engleză va deveni o limbă din cuvinte condensate care la rândul lor vor descrie expresii comprimate şi va fi cea mai vorbită limbă din lume, urmată de limba rusă.
Adevăr: Dacă nu se înregistra creşterea demografică a popoarelor asiatice, limba engleză ar fi fost cea mai vorbită limbă de pe planetă, însă acum se află pe locul doi, sub dialectul mandarin (vorbit în China, Malaezia, Taiwan) iar limba rusă se află pe locul 5, sub hindi (Nordul şi centrul Indiei). Cu privire la literele C, X sau Q, acestea au rămas în continuare în alfabet.
Predicţia 17: Sistemul de învăţământ superior va fi gratuit pentru toată lumea. Vor exista mai multe universităţi naţionale. Copiii vor învăţa o variantă simplificată a alfabetului englez, nu cea copiată după alfabetul latin.
Studenţii mai săraci, dar ambiţioşi, vor primi cazare, materiale şi educaţie gratuit, inspecţiile medicale vor fi făcute periodic şi elevii vor avea parte de servicii de stomatologie sau ORL gratuite. De asemenea, cei foarte săraci vor fi ajutaţi şi cu transportul către casă şi înapoi, iar în vacanţe toţi copiii vor fi duşi în diverse locuri ale lumii.
Adevăr: Această predicţie este parţial adevărată în SUA, existând un sistem de învăţământ de stat gratuit şi burse de ajutor, pentru cei ambiţioşi. Dacă ar fi să luăm şi alte ţări în calcul, predicţia este complet adevărată, existând locuri precum Oman unde toţi cetăţenii au parte de învăţământ gratuit şi de servicii medicale gratuite.
Predicţia 18: Sisteme fără fir de telefonie vor acoperi întreaga planetă. Un bărbat aflat în mijlocul oceanului Atlantic va putea să vorbească cu soţia sa aflată în Chicago, la telefon. De asemenea, vor fi eliminate şi centralistele, care nu vor mai fi nevoite să facă legătura, datorită unui sistem automatizat al circuitelor.
Adevăr: Având în vedere că prima convorbire telefonică bidirecţională a fost realizată în 1876 de către Alexander Graham Bell şi asistentul său Thomas Watson, să îţi imaginezi deja tehnologia fără fir este ceva de domeniul SF-ului, dar iată că astăzi nici nu mai ştim cum să formăm un număr de telefon la disc, tehnologia wireless fiind deja o parte din viaţa noastră.
Afaceristă vorbind la telefon
Predicţia 19: Opera Mare va putea fi telefonată în casele oamenilor şi se va auzi la fel de armonios ca din sală. Instrumente speciale vor putea reproduce sunetele exact cum se aud pe scenă, iar artiştii se vor putea aduna într-un oraş precum New York, unde vor cânta la instrumente electrice, care vor putea fi auzite concomitent în alte oraşe precum San Francisco sau New Orleans.
Astfel, formaţiile de muzicieni vor putea susţine concerte la mare distanţă, iar pianul va putea fi acordat ca să sune de la trist la vesel. Multe alte dispozitive vor putea să adauge acest efect emoţional în muzică.
Adevăr: Privind aceste predicţii, nu am cum să nu mă întreb dacă oamenii de ştiinţă se folosesc de acestea ca de un catalog, bifând pe rând ceea ce trebuie făcut. Chiar aşa de evidente erau evoluţiile instrumentelor muzicale? Această predicţie este 100% corectă, omul de azi având posibilitatea de a asculta absolut orice sunet de pe Pământ la el în casă, cu un sistem audio performant care să fie capabil să redea exact sunetele ca şi cum ai fi acolo (tehnologia Dolby Surround). Legat de schimbarea tonurilor clapelor pianelor, mai are rost să menţionăm orgile electronice ?
Predicţia 20: Cărbunele nu va mai folosi la încălzire sau la gătit. Va mai exista pe alocuri, dar rar. Resursele de cărbune ale Pământului vor mai rezista până prin 2050 - 2100. Omul va descoperi cum să creeze electricitate din apă şi fiecare râu care va avea un prag mai ok de curgere va fi echipat cu motoare tip dinam alimentate de apă, care vor genera constant electricitate. De asemenea, şi de-a lungul coastelor vor fi rezervoare care vor fi umplute de valuri, care constant vor curge peste roţi imense. Astfel, omul va genera electricitate atât din apă dulce cât şi sărată.
Adevăr: Un singur cuvânt: hidrocentrale.
Predicţia 21: Apă caldă şi rece la robineţi. Temperatura apei va putea fi reglată din robineţii de apă caldă şi rece, astfel reglând temperatura unei case sau pur şi simplu a apei din cadă. Instalaţii centrale vor asigura un flux de aer cald sau rece în casele americanilor la fel cum este aprovizionare cu gaz sau electricitate. Casele nu vor mai avea şeminee, deoarece nu va mai fi nevoie să se facă focul în casă pentru încălzire.
Adevăr: În afară de câteva zone rurale mai izolate, mai toate casele din SUA sunt echipate cu apă caldă şi rece la robinet şi cu instalaţii de aer condiţionat, deci putem spune că predicţia a fost perfectă.
Predicţia 22: Magazinele vor face cumpărături cu ajutorul tuburilor. Tuburi pneumatice vor transporta diverse pachete sau colete. Tuburile vor fi folosite şi pentru coletăria poştală pe distanţe mari de câteva sute de kilometri chiar. La început ele vor fi conectate doar la casele celor bogaţi însă în curând vor fi disponibile tuturor.
Adevăr: Această tehnologie există (vezi casieriile hypermarket-urilor), însă ea nu a fost dezvoltată pe plan naţional, serviciile care apelează la transportul tubular al coletelor mici fiind destul de puţine, deci predicţia este parţial corectă.
Sistem indian de tuburi pneumatice pentru servirea micului dejun intr-un spital
Predicţia 23: Mâncăruri gata gătite vor putea fi cumpărate de la magazine similare brutăriilor. Afaceriştii vor cumpăra ingredientele în cantităţi mari, la un preţ redus, şi vor vinde mâncarea gătită la un preţ mult mai mic decât gătitul individual. Mâncarea va fi servită rece sau caldă către casele americanilor prin tuburi pneumatice sau vagoane automatizate. Vesela va putea fi trimisă înapoi unde va fi curăţată şi refolosită. Astfel de gătit va fi făcut mai mult în laboratoare decât în restaurante unde bucătarii vor avea fel de fel de echipamente electrice pentru râşnit cafeaua, bătut ouăle, tăiat carnea, stors lămâile, spălat vasele, uscat vesela, pisat cartofii şi altele. Toate aceste ustensile vor fi spălate în substanţe chimice care vor ucide germenii sau microbii. A găti acasă va ajunge o extravaganţă şi foarte puţini oameni vor mai pierde vremea făcând acest lucru.
Adevăr: Având in vedere că vorbim de americani, paradisul fast-food-urilor şi a semi-preparatelor, putem spune că predicţia a fost una reală şi destul de precisă. Legat de firmele care gătesc în "laboratoare", să nu uităm de firmele de catering, care se încadrează perfect în descrierea făcută de John Elfreth Watkins.
Predicţia 24: Legume crescute cu electricitate. Iernile vor fi transformate în veri şi nopţile în zile, de către fermieri. Aceştia vor instala fire electrice conductoare de căldură sub nivelul solului şi îşi vor încălzi plantele. Astfel omul va putea creşte legume şi fructe sub un acoperiş de sticlă, iar noaptea va putea reproduce lumina soarelui cu lumină electrică extrem de puternică, care va determina plantele să crească mai repede şi mai mari.
Adevăr: Voi ce părere aveţi? Avea dreptate? Mai are rost să vorbim de sere şi de laboratoarele în care sunt crescute multe din legumele pe care le cumpărăm şi noi astăzi? Deşi omul a fost inginer la căi ferate se pare că a avut înspiraţie şi în domeniul agriculturii, anticipând nevoile fermierilor şi cum vor fi ele rezolvate.
Predicţia 25: Portocalele vor creşte în Philadelphia. Frigidere zburătoare vor putea aduce legume şi fructe proaspete din întreaga lume în doar câteva zile. Fermierii din America de Sud, Africa de Sud sau Australia, care au anotimpurile învers faţă de America Centrală vor putea să ne aprovizioneze iarna cu fructe proaspete, care nu cresc aici. Cercetătorii vor reuşi să descopere cum să planteze fel de fel de arbori care în mod normal necesită alte temperaturi şi condiţii de umiditate, astfel că delicioasele portocale vor putea creşte în curţile suburbiilor din Philadelphia.
Adevăr: Puteţi nega faptul că iarna găsiţi în piaţă portocale, banane, struguri sau chiar pepene? Evoluţia tehnologică a reuşit să îndeplinească această predicţie, chiar dacă fructele crescute artificial încă nu sunt identice la gust cu cele naturale.
Predicţia 26: Omul va înghiţi mult mai puţine pastile, medicina reuşind să evolueze astfel încât să existe pastile cu efect asupra unor organe interne anume. De exemplu, tratamentele pentru plămâni vor fi aplicate direct pe aceste organe, prin piele sau carne. Tratamentul va putea fi transportat în organism, fără durere. Microscoape puternice vor putea dezvălui organele vitale, iar corpul uman va fi transparent dispozitivelor de diagnosticare. Astfel, un doctor va putea direct bătăile inimii unui pacient, fără o intervenţie pe cord deschis, şi va putea să fotografieze orice parte a organelor interne. Acest lucru va fi posibil cu ajutorul unor raze de lumină învizibilă.
Adevăr: Şi eu care credeam ca razele X sunt o mega invenţie, dar văd că cineva s-a gândit la ele acum 100 de ani, iar cu bătăile inimii şi cu fotografiatul unui organ intern trebuie să mulţumim celui care a dezvoltat tehnologia de vizualizare prin ecografiere.
Ecografie efectuată de un echipaj medical mobil de intervenţie
Predicţia 27: Nu vor mai exista animale sălbatice decât în spaţii restrânse şi controlate. Şoarecii şi şobolanii nu vor mai exista. Caii vor fi pe cale de dispariţie, numai câţiva de rasă se vor mai afla în proprietatea celor bogaţi, pasionaţi de curse, vânat sau sport. Vacile şi oile nu vor mai avea coarne şi nu vor putea să fugă mai repede decât porcii de azi. Acum un secol (n.r. anii 1800), mistreţul putea fugi mai repede decât un cal. Animalele crescute special pentru a fi consumate vor fi exploatate la maxim pentru carne, lapte, lână sau alte produse.
Adevăr: Legat de şoareci şi şobolani, americanii se confruntă cu probleme serioase din cauza numărului mare al acestor răzătoare, mai ales în centrele urbane aglomerate, care generează foarte mult gunoi. Caii încă nu au ajuns pe cale de dispariţie, deoarece există zone în care mai sunt folosiţi în scopuri agricole sau în zone de agrement, care încep să fie frecventate din ce în ce mai mult de turişti. Despre fermele cu animale crescute pentru consum, ştim foarte bine cât de bine exploatează animalele pentru a genera fel de fel de produse din carnea, laptele, oasele sau blana acestora.
Predicţia 28: Din America până în Anglia, în două zile! Nave electrice rapide vor traversa oceanul cu o viteză mai mare de 1,6 km pe minut, reuşind să facă drumul între New York şi Liverpool în două zile.
Corpurile acestor vase vor pluti deasupra apei, pe perne de aer, şi vor fi trase de motoare speciale, legate în faţa lor (similar animalelor care trag căruţa). Plutind pe o pernă de aer, vasele vor elimina forţa de încetinire, datorată frecării cu apa, iar cabinele vaselor vor fi echipate cu aer condiţionat şi vor fi ignifuge. În cazul furtunilor în larg, vasele se vor scufunda sub suprafaţa apei şi vor aştepta acolo ca furtuna să se termine.
Adevăr: În sfârşit o predicţie greşită, dar nu imposibil de realizat. Trecerea oceanelor se realizează în principal pe calea aerului, cei care preferă o plimbare pe apă făcând asta în scopuri de recreere. Legat de plutirea la suprafaţa apei, tehnologia există, amintind aici de Hovercraft-uri, dar care nu s-a dezvoltat aşa de mult încât să fie folosită la scară largă.
Cam acestea au fost predicţiile inginerului John Elfreth Watkins, de acum 100 de ani. Se pare că omul a avut o intuiţie genială, reuşind să îşi imagineze o societate complet diferită faţă de cea în care a trăit şi foarte interesant ar fi fost să cunoaştem firul logic pe care acesta l-a urmat pentru a anticipa cum vor evolua lucrurile pe toate laturile sociale ale omului.
Dacă am reuşi acest lucru, dacă am reuşi să identificăm care sunt nevoile omului modern, care nu pot fi satisfăcute cu tehnologia actuală, atunci am putea să ne imaginăm cum va fi planeta peste următorii 100 de ani şi să le lăsăm scris generaţiilor ce vor veni, cum ne-am imaginat noi viaţa lor.
Sursa: http://www.apropo.ro si Sfatuitoarea

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...