"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

marți, 24 aprilie 2012

GIDEON SUNDBACK, creatorul fermoarului. Alte 4 invenţii uimitor de simple care ne-au schimbat viaţa


GIDEON SUNDBACK este omul care a creat fermoarul modern, o invenţie aparent simplă, care a ajuns să fie folosită azi în întreaga lume. Sute de milioane de oameni au acum de ce să îi mulţumească. La inceput, fermoarele sale  au fost folosite la cizme  si pungile cu tutun. GIDEON SUNDBACK şi-a văzut însă mai apoi invenţia aplicată la scară mai largă. Mai întâi la hainele trupelor americane din Primul Război Mondial, apoi, la toate hainele, genti, incaltaminte, corturi, articole de sport.

GIDEON SUNDBACK nu este singurul inventator care a adus cu o invenţie simplă o esenţială schimbare în vieţile oamenilor din întreaga lume. 
Iată alte patru invenţii mici şi în acelaşi timp uriaşe:

1. Chibritul. Primul chibrit cu aprindere prin frecare a fost inventat în 1827 de englezul John Walker. El a îmbunătăţit invenţiile din 1680 ale savantului Robert Boyle, care utilizase fosforul şi sulful. Walker a realizat un amestec de sulfură de antimoniu, clorat de potasiu, cauciuc şi amidon, care se aprindea  prin frecare pe o suprafaţă specială.

2. Acul de siguranţă. A fost inventat în 1849 de Walter Hunt, un mecanic şi inventator din New York. Povestea spune că omul avea de returnat o datorie unui prieten şi că asta l-a împins de la spate. El s-a jucat cu o sârmă şi a îndoit-o pentru a obţine ceea ce acum, noi numim acul de siguranţă. A vândut patentul cu doar 400 de dolari companiei Grace & Co., care a făcut de pe urma lui un profit de milioane de dolari.

3. Beţişoarele pentru urechi. Inventate de Leo Gerstenzang, un american de origine poloneză. Soţia sa folosea o scobitoare în vârful căreia înfăşura vată pentru a curăţa urechile copilului, iar Gerstenzang s-a gândit să îmbunătăţească metoda. A avut nevoie de mai mulţi ani pentru a perfecţiona invenţia, care a fost lansată în 1926.

4. Plasturele medicinal. A fost inventat în 1920 de Earle Dickenson, un angajat al companiei Johnson & Johnson, pentru soţia sa Josephine, care se tăia sai îşi provoca arsuri frecvente în bucătărie. Primul plasture inventat de Dickenson îi permitea astfel soţiei sale să se bandajeze fără să mai aibă nevoie de asistenţă. Invenţia a fost comunicată companiei, care a început să fabrice produsul în masă. Milioane de plasturi au fost trimişi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial militarilor americani de pe front.



Dickenson a ajuns vicepreşedinte al companiei. Ca şi GIDEON SUNDBACK, el este unul dintre inventatorii care ne-au schimbat vieţile. Gideon Sundback este celebrat de Google la 132 ani de la nastere cu un logo interesant: un fermoar care desparte în două logo-ul Google.



Sursa: Sfatuitoarea si REALITATEA.NET


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...