"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

vineri, 20 aprilie 2012

Efect placebo - efect nocebo

Este incredibil cât de mult poate fi influenţat subconştientul nostru de forţa sugestiei! Şi întrucât mintea subconştientă este cea care controlează corpul nostru şi întreaga viaţă, prin intermediul sugestiei putem avea parte de o mulţime de întâmplări - unele plăcute, altele extrem de neplăcute.

Multă lume a auzit de efectul placebo. În cadrul unui experiment medical, ţi se dă un medicament despre care ţi se spune că este foarte eficient - de pildă ca pansament gastric. Din 100 de voluntari pe care se testează medicamentul, aproximativ 50 constată ăntr-adevăr că au scapat de durerea de stomac. Dar - surpriză ! Aşa-zisul medicament este de fapt o bobiţă de zahăr acoperită de un inveliş albastru. El nu conţine nimic altceva decât zahăr. Şi atunci, ce anume i-a vindecat pe cei 50 de voluntari?

Forţa sugestiei. Li s-a spus că se vor face bine, au fost convinşi că se vor face bine şi s-au făcut bine. În fapt, subconştientul lor a fost convins de eficienţa medicamentului şi a dat organismului comenzile necesare pentru a se face bine. Tot ceea ce mintea noastră crede, poate realiza.

Mult mai puţini au auzit de efectul nocebo. În cadrul unui experiment similar, ţi se dă o pastilă despre care eşti avertizat că îţi va face rău - de pildă crampe stomacale. De data aceasta, numărul celor ce se plâng de dureri la stomac este însă de 90 ! Evident era aceeaşi pastilă inofensivă de zahăr. Se constată însă că forţa sugestiei negative este mult mai mare decât a sugestiei pozitive.

Lucrul acesta trebuie să ne dea de gândit. Suntem expuşi zilnic, oră de oră, unei adevărate avalanşe de mesaje negative, în primul rând prin presă . Inundaţii, cutremure, avioane prabuşite, crime, violuri, preţuri care cresc, bârfe răutacioase ale colegilor, accidente de maşina etc... etc.

Aceste mesaje cu puternică valoare emoţională lucreaza fără să ne dăm seama asupra subconştientului nostru. Iar rezultatul este că ne merge prost fără să ştim de ce. Suntem deprimaţi, ne pierdem încrederea într-o viaţa mai bună, ne aşteptam să ni se întâmple ce e mai rau. Şi, de obicei, la ce te aştepţi, aşa se întâmplă. Dăm vina pe ursită, pe guvern, pe socri, pe colegi, fără să observam că, de fapt răul este în noi. Că l-am lasat să pătrundă în mintea noastră ori de câte ori a vrut, fără să realizăm că traim în casă cu un duşman.

Gata ! Puneţi piciorul în prag ! Începând de astăzi închideţi uşile pentru aceşti musafiri periculoşi. Evitaţi să mai urmariţi jurnalele cu ştiri negative. Schimbaţi postul pe altceva. În fond aveţi 25 - 30 - 40 de canale prin firma de cablu. Urmariţi emisiunile educative şi cele care să vă refacă starea optimistă. Muzica, divertisment, Mr.Bean.

Evitaţi persoanele negative, cele care permanent se vaietă, critică şi condamna. Daca aşa sunt colegii de serviciu sau, mai rău, şeful dumneavoastră, gândiţi-vă foarte serios să vă căutaţi un alt loc de muncă. Altfel, ramânând alături de ei, riscaţi să vă condamnaţi la o viaţa de eşec şi frustrare.

Asociaţi-va cu persoane pozitive, optimiste, orientate spre succes. Daca vreţi să aveţi o viaţa de succes, trebuie să staţi cât mai mult în preajma unor oameni de succes. Învăţaţi de la ei, gândiţi ca ei, acţionaţi ca ei.

Folosiţi permanent forţa sugestiei pozitive citind cărţi motivaţionale sau biografii ale oamenilor de succes, ascultând casete şi CD-uri motivaţionale, participând la cursuri şi seminarii despre succes, urmărind emisiuni radio şi Tv cu oameni de succes.

Pe scurt, folosiţi la maximum forţa sugestiei pozitive şi reduceţi la minim forţa sugestiei negative. Preluaţi controlul tuturor elementelor de sugestie din preajma dumneavoastră şi folosiţi-le pentru a vă atinge obiectivele.

Vă sugerez un mic exerciţiu pe care să-l faceţi zilnic. Timp de două săptămâni:

1) nu vă mai plângeţi de nimic, nici în sinea dumneavoastră, nici faţă de alţii
2) nu mai urmăriţi jurnalele de ştiri la TV.
3) nu ascultaţi văicărelile celor din preajmă, cereţi-le să schimbe subiectul.

Dacă aveţi răbdarea să faceţi acest exerciţiu, veţi observa că perspectiva asupra vieţii vi se va schimba.
Sursa: AIM

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...