"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

vineri, 2 decembrie 2011

General chinez: “Vom apara Iranul, chiar daca vom declansa al Treilea Razboi Mondial!”

Afirmatia generalului chinez ar putea insemna inceputul unui nou Razboi Rece. Reactia lui vine dupa ce Statele Unite au sanctionat planurile Iranului de inarmare nucleara.

La scurt timp dupa anuntarea sanctiunilor impotriva Iranului, Ministerul chinez de externe a declarat ca se impotriveste acestei solutii. China este un aliat important al Iranului, de la care cumpara petrol, iar schimburile comerciale bilaterale ajung la peste 30 miliarde de dolari annual. Generalul Zhang Zhaozhong, profesor la Universitatea Nationala de Aparare, a declarat ca statul chinez va apara interesele Iranului, “chiar daca asta ar insemna declansarea celui de Al Treilea Razboi Mondial“.

In replica, alti analisti militari spun ca aceasta situatie este totusi putin probabila. Statul chinez nu se mai bucura de foarte mult sprijin din partea poporului, iar Iranul, la randul sau, nu-si doreste un conflict deschis, crede profesorul Xia Ming, de la Universitatea din New York. El crede ca solutia finala in privinta Iranului va fi o “revolutie de iasomie”, ca in Libia. Pe de alta parte, China a luat pozitie si in cazul Pakistanului. Oficialii militari au inceput detasarea de trupe la granita, declarand ca “orice amenintare impotriva Pakistanului este o amenintare impotriva Chinei”. Reactia vine dupa ce 26 de pakistanezi au fost ucisi intr-un bombardament NATO, saptamana trecuta. Atacul a declansat raspunsul prompt al Pakistanului, care si-a inchis granita cu Afganistanul, blocand astfel accesul la provizii a acestei tari controlata de Statele Unite.

Si Statele Unite au trimis trupe la granita cu Pakistanul, fapt care a iritat oficialii chinezi. Ei cred ca statele occidentale doresc sa controleze Pakistanul, pentru pozitia sa strategica in Asia si declara ca statul chinez nu va accepta niciodata acest lucru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...