"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

sâmbătă, 17 decembrie 2011

Cercetătorii au aflat cum putem "fugi" de moarte

Un studiu efectuat de o echipă de oameni de ştiinţă australieni a reuşit să reliefeze legătura dintre viteza de mers şi mortalitate şi să descopere ce anume trebuie să facă bărbaţii pentru a-şi prelungi viaţa. Bărbaţii care au depăşit vârsta de 70 de ani pot scăpa mai multă vreme de "Doamna cu Coasa" dacă reuşesc să meargă cu o viteză de minimum 5 kilometri pe oră, susţine un studiu publicat în British Medical Journal. Specialiştii care au lucrat la acest studiu susţin că, pentru prima dată, au reuşit să afle viteza cu care "se deplasează" moartea (metaforic vorbind, desigur). Conform lor, Doamna cu Coasa nu depăşeşte viteza de 3 kilometri pe oră, motiv pentru care bărbaţii ar trebui să meargă cu aproximativ 5 km/h.
Pentru a evalua legătura între viteza de mers şi mortalitate, experţii au efectuat o cercetare pe un eşantion de 1.750 de bărbaţi cu vârste peste 70 de ani. Participanţii locuiau în Sydney şi au fost recrutaţi în perioada ianuarie 2005 - iunie 2007. Dintre aceştia, doar 50% erau născuţi în Australia, restul fiind imigranţi din Italia, Marea Britanie, Grecia şi China. Cercetătorii au monitorizat atât viteza cu care participanţii se plimbau la începutul studiului, cât şi rata de supravieţuire în cei 5 ani de studiu. La finalul studiului s-a constat că 266 de participanţi au decedat în cei 5 ani. Viteza lor medie de mers a fost de 0.88 metri pe secundă. În cazul bărbaţilor care au mers cu minimum 1,36m/s (5km/h), nu s-a înregistrat nicio "întâlnire cu Doamna cu Coasa."
Specialiştii au concluzionat că rezultatele studiului susţin teoria conform căreia mortalitatea este mai mică în rândul oamenilor foarte activi, dar arată şi că activitatea fizică nu presupune neapărat exerciţii speciale, ci poate fi ceva foarte simplu de practicat - precum mersul în pas vioi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...