"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

duminică, 3 iulie 2011

Tulcea

„Io, Mircea voievod şi domn, singur stăpânitor a toată ţara Ungrovlahiei şi al părţilor de peste munţi, încă şi spre părţile tătărăşti şi herţeg al Almaşului şi Făgăraşului şi domn al Banatului Severinului şi de amândouă părţile peste toată Podunavia, încă până la Marea cea Mare şi singur stăpânitor al cetăţii Dârstor.“
Asa se prezenta acum peste sase sute de ani Mircea cel Batran. Tulcenii i-au ridicat statuie sa vegheze si acum la Marea cea Mare ...Vara se anunta fierbinte. Probabil de asta, in Tulcea, gasesti fantani arteziene la tot pasul.Papadie in intersectie !!! Pacat ca nu putem auzi si susurul apei ...In linistea parcului doi porumbei stau la povesti si, din cand in cand, se alinta.
Orasul privit de sus. Se vede portul si Bratul Tulcea, care, la sud de oras se desparte in bratele Sulina si Sfantu Gheorghe.
Tulcea are si alti strajeri. Dorobantul si Vulturul stau de veghe de la 2 mai 1904, cand Monumentul Independentei a fost dezvelit in prezenta familiei regale. Piatra de temelie a monumentului a fost pusa in octombrie 1879, cu prilejul vizitei la Tulcea a domnitorului Romaniei, Carol I de Hohenzolern, insotit de Mihail Kogalniceanu, generalul-medic Carol Davila si colonelul Dimitrie Lecca, ministru de razboi. Atunci, la baza fundatiei au fost ingropate, alaturi de un pergament, si decoratiile lui Carol Davila.
In timpul primului razboi mondial armata germano-bulgara ce ocupase Dobrogea a demontat statuia dorobantului, vulturul si placile monumentului si le-a transportat in Bulgaria pentru a fi topite. Monumentul a fost refacut in forma actuala in anul 1977 la sarbatoriirea centrenarului independentei de stat a Romaniei.
Azi totul este pasnic, iar domnu' Titi - buna noastra gazda - traieste un moment important: prima zi de pensie!Imortalizam si noi un un zambet si plecam...

... spre Mihail Kogalniceanu, unde mamaita Marusea ne asteapta cu bors de gaina, friptura si placinte dobrogene. Gradinuta din fata casei este plina de flori. Straturile de capsuni ne fac cu ochiul dar dupa atatea bunatati, doar gustam cativa. Facem cateva fotografii sub tricolor, multumim pentru masa si ne continuam drumul.
Trecem prin fata noii biserici pregatita pentru sfintire in data de 13 iunie 2011. Mai tarziu am citit pe pagina episcopiatulcii.ro despre acest eveniment.
"Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcii a oficiat astazi, 13 iunie, slujba de sfintire a noii biserici, cu hramul "Sfanta Treime", din localitatea Mihail Kogalniceanu, Protopopiatul Tulcea, inconjurat fiind de un sobor de 26 de preoti si diaconi, in prezenta autoritatilor locale si a peste 1500 de credinciosi."

Multumim familiei Gherasim si in mod deosebit lu' mamaita Marusea!

30.05 - 01.06.2011

2 comentarii:

  1. Impresionant. deocamdată am explorat "Drumuri prin Dobrogea"

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Am fost incantati de frumosul vostru oras, iar voi, toata familia, niste gazde grozave!

    RăspundețiȘtergere

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...