"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

duminică, 5 decembrie 2010

Amiralul Piri Reis si Columb

Piri Reis a fost un ofițer turc care a trăit in secolul al XVI-lea și de la care ne-a rămas un document extraordinar. Povestea începe cândva prin anii 1510, în largul Mării Egee...După un abordaj surprinzător și o luptă sângeroasă corăbiile inamice sunt scufundate iar prinșii sunt aduși in fata lui Piri Reis. Soarta era hotărâtă dinainte, dar amiralul obișnuia să-i cerceteze personal pe cei capturați. Rareori ierta, iar în ziua aceea părea și mai întunecat. Din șirul lung de marinari unul se aruncă la picioarele lui strigând: "Luminate, îndurare!". Era cu fruntea liptă de punte, iar în mâinile intinse deasupra capului avea un sul. Un semn și aghiotantul a smuls petecul de piele pe care l-a desfăcut pe dunetă. Dintro dată amiralul a devenit atent. Era o hartă...o hartă venită din adâncurile istoriei umanității. De ce spun asta? Fiindcă avea contururi străvechi, de pe vremea când marile ghețuri încă nu cuprinseseră ținuturile înghețate de acum. Timpul și-a continuat scurgerea. Amiralul a fost scurtat de cap pentru că s-a împotrivit sultanului, iar harta a intrat in biblioteca acestuia...
După aproape patru secole, in anul 1929, cineva descoperă, întâmplător, întrun palat din Istanbul, o bucată de piele de gazelă, care părea să reprezinte o hartă. Erau conturate foarte precis coasta de vest a Africii, coasta estică a Americii de Sud și coasta nordică a Antarcticii, iar printre însemnările făcute, pe ea stătea imprimat, in limba arabă: “Această hartă a fost scrisă de Piri Ibn Haji Mehmet, nepotul lui Kemal Reis, din Gallipoli, in luna lui muhharem din anul 919”, adică martie–aprilie 1513. Era aceeași hartă pe care amiralul turc o găsise cu mai bine de 400 de ani in urmă. Până in anul 1953 documentul nu a atras atenția lumii știintifice, dar în momentul în care este incredițată marinei americane pentru studiu, se trag concluzii incredibile:
- are peste 5.000 de ani, probabil este o hartă mai veche decat gheața care acoperă Antarctica;
- se pare că este harta pe care a folosit-o și Columb ca să "descopere" America. Documentul prezintă informații precise referitoare la relief, la cursurile râurilor și la amplasarea munților acestei regiuni, date imposibil de adunat de către Columb între anii 1492 si 1513;
- este o hartă facută din avion sau alt aparat de zbor, o hartă mai detaliată decât hărțile armatei americane;
- doar cartografi foarte experimentați din zilele noastre ar putea desena o hartă cu un grad de acuratețe atât de mare.
Antarctica a fost descoperită in anul 1820, dar harta lui Piri Reis ilustrează țărmul său nordic cu 300 de ani înainte ca cineva să știe de existența sa. Mai mult chiar, harta nu indica linia de coastă a Antarcticii descrisă de calota glaciară, ci marginea de sub gheață a acesteia, pământul adică.
Erich von Daniken subscrie teoriei, aducându-i însa completări îndrăznețe. El crede că se poate vorbi despre o intervenție a extratereștrilor. Aceștia ar fi dăruit oamenilor din vechime o fotografie făcută din spațiul cosmic. O astfel de imagine ilustreaza continentele situate mai departe de centrul imaginii, "alunecând in jos", la fel cum se intamplă pe harta lui Piri Reis.
Putem trage cu certitudine o singură concluzie: cândva, pe Terra, au existat civilizații mult mai avansate decât cea actuală.
Vespazian Ionesi, decembrie 2010, Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...