"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

miercuri, 24 noiembrie 2010

Sibiu - Podul Minciunilor

Dacă ajungi în Sibiu și nu ai călcat pe Podul Minciunilor vei regreta că nu ai vizitat un loc plin de legendă și, mai ales, că nu ți-ai verificat perechea...
Se zice că podul “simte” minciuna și începe să geamă, încheieturile să-i scârţâie ameninţător iar balustrada dă impresia că va ceda, mincinosul urmând să se prăbuşească in gol. Sunt mai multe povești.
Varianta referitoare la comerț....
Negustorii din Piața Mică care inșelau clienții aveau parte de un tratament special. Nemulțumiții se intorceau cu marfa calpă și, după ce podul dovedea vinovația păcătosului, îl aruncau de sus pe cel prins cu ocaua mică. In felul acesta sibienii aveau parte de un comerț curat, necinstiții căutandu-și vad in altă parte.
Varianta romantică....
Aici tinerii indrăgostiți iși făceau jurăminte de iubire, se punea la cale viitorul, se făceau planuri de căsătorie.... Minciuna spusa de el, sau de ea, era indată simțită de pod care îl "scutura"pe vinovat. Ciudat însă, elevii de la școala militară puteau face orice promisiuni pe pod fără să li se întâmple nimic. Oare fonta folosită la construcția podului o fi fost din țeavă de tun topită?!
Varianta oficială...
Documentele atestă că podul a fost reconstruit in 1859, în locul podului de lemn existent din 1771 și se numea Podul Culcat fiindcă nu era sprijinit pe piloni. Culcat in limba săsească se spune "lugenmarchen" care înseamnă și minciună. Din jocul de cuvinte a rezultat denumirea actuală.Parcă-mi place mai mult legenda....
Vespazian Ionesi, noiembrie 2010, Bacău

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...