"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

luni, 13 septembrie 2010

Cetatea de scaun


Dupa un periplu la Sucevita si Volovat in dimineata zilei de 22.08.2010 ne-am intalnit cu familia Martinov si cu tanara familie Ionesi la Muzeul satului in Suceava. Ne atrage atentia oul Elenei Udrea(!?). Clic pe poza pentru a citi ce scrie pe soclu!

Incercam sa intram si noi in Cartea recordurilor... nu cred ca ne-a reusit!

Poposim la bisericuta unde este paroh parintele Morosan, nasul copiilor nostrii. Despre acest monument adus de la Vama voi vorbi altadata intro postare speciala. Acum trebuie sa spun ca am fost impresionati de slujba si de atmosfera de liniste si piosenie.

Sa vorbim un pic despre Cetatea de scaun a Sucevei. Este atestata documentar la 10 februarie 1388. Se vorbeste despre tunelurile secrete prin care comunicau Cetatea cu biserica Domnitelor,cu Cetatea de pe Zamca si cu Cetatea din Scheia,dar nu am gasit date, asa ca nu am nimic deosebit...dar imaginea care urmeaza ne duce cu gandul la ceva misterios, nu? Cetatea a fost construita in timpul lui Petru I Musat si este amplasata in partea de est a municipiului Suceava. Din porunca lui Stefan cel Mare cetatea a fost puternic fortificata prin construirea unui zid in incinta ce inconjoara vechiul fort. cu grosimea de 1,5 m, avand la capete turnuri de aparare, de forma patrata si o inaltime de aproximativ 15 m.
Mai tarziu s-au construit alte ziduri cu grosimea de cca. 2 m Cetatea era inconjurata pe trei laturi, est, sud, vest, de un sant de aparare foarte lat. In interiorul curtii se aflau incaperile domnitorului si familiei sale, ale slujitorilor domnesti, ale ostasilor, depozite pentru alimente si munitii, camere de garda, un paraclis cu peretii pictati, sala sfatului domnesc.Aici functiona si monetaria Moldovei. In cetate se intra pe un pod de acces cu o parte fixa si o alta mobila, sprijinit in doi piloni inalti din piatra. Partea mobila se putea ridica in caz de primejdie, dar odata trecut de ea exista o capcana in care puteau cadea vizitatorii nepoftiti. In dreptul intrarii de pe latura de nord-est, in zona portilor, se aflau o camera pentru corpul de garda, care pazea intrarile.
La parter exista o sala de mari dimensiuni, in care se intrunea Sfatul Domnesc. Pe latura de sud se aflau baia domneasca si o inchisoare.
Restul incaperilor din cetate era destinat soldatilor, cetatea avand rol de aparare, ea nefiind locuita de domnitor, familia sa si de sfetnici apropiati decat in caz de pericol, in restul timpului fiind folosita Curtea domneasca din oras. Pe latura de est a zidurilor s-a construit depozitul de praf de pusca, iar pe latura de sud s-a amenajat un loc de executie.
De retinut ca la 1 mai 1600 ostasii lui Mihai Viteazul au intrat fara lupta in Cetatea Suceavei, incheind astfel actul I al unirii celor 3 tari romanesti.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...