"Ceea ce nu imbratisezi nu poti vindeca"
Sfantul Grigorie Teologul

marți, 9 martie 2010

Bucovina

Suntem in centrul Rădăuțiului, oraș in care descoperi Bucovina la orice pas - in vorba oamenilor de pe stradă, care mai rostesc și cuvinte nemțești, in construcțiile vechi care dau târgului un aer transilvan. Din vechime, de pe un soclu nu prea inalt, Bogdan intemeietorul Modovei ne privește și ne indeamnă să ne amintim cum a răpus el zimbrul și a construit țara...
Din râu iată că ieşea
Zimbrul aprig ca un zmeu,
Cu lungi coame ca de leu,
Şi cu coarne oţelite,
Şi cu aripi la copite.

Fiara cruntă şi turbată
Pleca fruntea lui cea lată
Şi sărind, mugind, da zor
Peste mândrul vânător.

Iară Dragoş s-aţintea
Şi, cel zimbru cum venea,
Ghioaga-n frunte-i arunca,
Fruntea-n două-i despica!

Apoi capul îi tăia,
Într-o lance îl punea
Şi pleca în veselie
Pe frumoasa lui moşie,
De păgâni să o ferească
Şi ca domn să o domnească!

Timpul a trecut ... Oamenii locului buni, harnici și mândri au avut parte de conducători pe măsura lor dar și de bicisnici ... după cum erau vremurile.
Ca spațiu geografic Bucovina se suprapune pe ținutul Cernăuți și cea mai mare parte a ținutului Sucevei.
Până în 1774 nu putem vorbi de o istorie propriu-zisă a Bucovinei, aceasta fiind integrată în cadrul Moldovei. Ca realitate istorică şi nume de ţară, Bucovina a existat în cuprinsul Imperiului Habsburgic pe parcursul a 144 ani intre 1774 și 1918. Odată cu debutul stăpânirii habsburgice a fost adoptată oficial denumirea de "Bucovina", In ucraineană "buk", însemnă "fag"; astfel termenul "Bucovina" se poate traduce prin "ţara de fagi". Aceasta denumire s-a impus treptat, continuând să se utilizeze în paralel şi denumirile mai vechi: Ţara de Sus şi Arboroasa.
Stăpânirea austroungară de lungă durată, de altfel, a reușit să-și pună amprenta pe regiune, existând diferențe notabile in viața locuitorilor de aici față de cea a moldovenilor din zonele limitrofe. Dorința de libertate a fost mereu prezentă in inima bucovinenilor iar in fruntea lor s-au situat mari personalități. Ilustrativă mi se pare această secvență din filmul ,,Ciprian Porumbescu’’.
După primul război mondial, Bucovina revine la patria mama România. Al doilea război mondial rupe in două Bucovina, partea de nord fiind integrată U.R.S.S.(actualmente Ucraina).
Pe harta de mai jos putem vedea sudul Bucovinei.Iar pe această hartă, din 1910, vedem Bucovina in intregime.

Vespazian Ionesi, martie 2010, Bacau

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...